Şeker alımınızı azaltın
Yemek için hangi cins gıdayı seçerseniz seçin, onların tehlikesiz olduğundan emin olun. Tehlikesiz besin, besinlerin sıhhatli olması ve hasarlı bakteri, virüs, asalak ve kimyevi lekeleticileri barındırmaması anlamına kazanç. Yiyecek imalatçıları, yetiştiricileri, üreticileri ve süper marketler gıdalarınızın satıldıkları yarıyılda olası olduğu kadar tehlikesiz olmasından mesuldür. Siz konutunuzda yiyecek güvenliğini sağlamak ve en tehlikesiz besinleri yediğinizi garantiye almakla mesulsünüz.
Besinlerin olabildiği kadar tehlikesiz olmasını sağlamanızın birkaç yolu vardır:
Yemekleri hazırlamadan ve servis yapmadan evvel sıklıkla ellerinizi yıkayın.
Yemeden evvel ham meyve ve sebzeleri yıkayın.
Tezgahın üstünü, yüzeyini, lavaboyu, süngerle kumpaslı olarak arının.
Ham etlerle pişmiş etleri birbirinden uzak tutun.
Donmuş eti, oda sıcaklığında tezgahın üzerinde değil buzdolabında, akan soğuk suyun altında ya da mikrodalga fırında yumuşatın.
Besinleri her zaman tehlikesiz ısıda pişirin.
Sıcak yemeği sıcak 60 C° ya da üzerinde ve soğuk besinleri soğuk 5 C° yada altında olarak servis yapın.
Çoğalmış yemeği yedikten hemen sonra soğutun ve onları üç ya da dört gün içinde harcayın.
Kuşkulu rastgele bir yemeği yemeyin. Tehlikesiz olduğundan emin değilseniz atın.
Et, kümes hayvanları ve yumurtalı yemeklerin uygun ve tehlikesiz biçimde pişip pişmediğini tanımlamanın en iyi yolu, onların iç ısılarını test eden besin termometresi kullanmaktır. Bir Hayli alışveriş merkezinde bulunan termometre, besininizin bütün olarak pişmiş ve tehlikesiz olmasını garantiye almanızı sağlayacaktır.
Makul tercih yapın
Makul tercih yapmak; doymuş yağ ve kolesterolü düşük ve toplam yağı orta seviyede olan bir perhiz seçmek, orta seviyede şeker alacağınız meşrubat ve gıdaleri seçmek, az tuzlu yemek hazırlamak ve sadece fazlaya kaçmadan içkili içecek içmek anlamına kazanç.
Doymuş yağı ve kolesterolü düşük bir perhiz secin
Perhizde yağ yemeye lüzumumuz olduğunu öğrenmek size donakaltıcı gelebilir. Yağlar, lüzumlu yağ asitlerini sağlar ve bedendeki yağda eriyen vitaminlerin A, D, E ve K vitaminleri emilmesine destekçi olur. Ancak insanlar çok fazla yağ yemeye yöneldiği için meseleler çoğalır.
Yağ özellikle de her ikisinin de kandaki kolesterol seviyesini artırdığı öğrenilen doymuş yağ ve kolesterolü yüksek perhizler; kalp hastalığı, felç, obezite ve muhtelif kanser cinsleri tehlikesini artırmaktadır. Tersine doymamış kaynaklardan çoğunlukla nebatsal yağlar yağ harcamak, kandaki kolesterol seviyesini artırmaz. Her cinsten çok fazla yağ yemek de obezitenin bir sebebidir.
Fazla yağlı yiyecekler ve fazla yağlı perhizlerle alakalı meseleden dolayı teklifler, yağdan gelen toplam kalorinin %30′dan fazla olmayacağı bir perhiz seçmenizi söyler. Bu %30 yağın %10′undan daha fazla olmayan ölçüyü doymuş yağ kaynaklarından gelmelidir.
Doymuş yağlar en fazla, çok yağlı süt mahsulleri bütün yağlı süt ve peynir, yağlı taze ve işlenmiş etler, kümes hayvanları teni ve yağı gibi hayvansal kaynaklardan gelen gıdalarda ve ayrıca hurma ve hindistancevizinde bulunur. Ayrıca kolesterol; sadece hayvansal mahsullerde, en çok da karaciğer ve öbür uzuv etlerinde, yumurta sarısında, süt ve süt mahsulleri yağlarında, tavuk teninde, yağlı ette ve bazı deniz mahsullerinde bulunur. Doymamış yağ en çok nebatsal yağlarda, fındıkta, zeytinde, avakadoda ve lüfer, somon gibi yağlı balıklarda bulunur. Bunların hepsi yağ olarak ele alınır. Kimileri öbürlerinden daha sıhhatli tercihlerdir ancak her vaziyette alımları hudutludur.
Öneriler, fertlerin günde 300 miligramdan daha az kolesterol almaları istikametindedir.
Bu önerileri izlemeniz için altta yağ ve kolesterol alımınızı nasıl eksilteceğiniz yer almaktadır:
Etin yağı ve süt yağı, tereyağı, krema ve yumurta sarısı gibi hayvansal kaynaklardan harcadığınız yağ ölçüsünü eksiltin. Yağsız et dilimleri seçim edin.
Yemeden evvel tavuk ve kümes hayvanlarının tenini çıkarın. Süt, yoğurt, peynir ve süzme peyniri gibi süt mahsullerinin az yağlı olanlarını seçin. Çok yağlı hazır atıştırma besinlerin alımını sınırlayın.
Bisküvi, kek, pasta, donat yağda kızartılıp üstü şekerle kaplanmış ulusa şeklinde çörek, margarin ve pişmiş yağ gibi yiyecekleri sınırlayın.
• Doymuş yağ ve kolesterol kaynaklarını öğrenil.
• Katı margarin yerine az yağlı yumuşak margarin kullanın.
• Yağ ya da tereyağı yerine akışkan pişirme yağı kullanın.
• Kızarmış gıdalardan uzak durun; onun yerine fırında pişmiş, ateşte pişmiş, haşlanmış ya da ızgara besinleri seçim edin.
• Margarin, tereyağı gibi katı yağların yerine zeytin yağı, şalgam tohumu yağı ya da öbür nebatsal yağları kullanın.
• Ayrıca anlamlı olun ve eş mahsulleri karşılaştırın.
Uslu bir alıcı olun. Ne satın alacağınızı ve ne besininizi öğrenil. Bir Hayli birbirine eş görünen mahsuller gerçekten besin içeriği açısından hiç de eş değildir. Yaftaları okuduğunuzdan emin olun, böylece seçtiğiniz mahsulün içinde ne olduğunu gerçekten anlarsınız.
Doymuş yağ oranı yüksek gıdalar, kandaki kolesterol seviyelerini artırır. Bunlar en çok hayvansal orijinli gıdalarda bulunur. Ayrıca perhiz kolesterolü, kandaki kolesterol seviyelerini artırabilir ve bunlar yeniden hayvansal orijinli gıdalarda bulunur. Doymamış yağlar ise kandaki kolesterol seviyesini yükseltmez ve başlıca nebatsal kaynaklarda bulunur. Usluca bir tercih olmasına karşın bunlar hâlâ %100 yağdır.