Diyet

Nasıl hızlı zayıflayabilirim?

Nasıl hızlı zayıflayabilirim?

Etrafsal işaretlerin sizin daha sık yemenize yol açtığını ya da bazı besinlere yoğun olarak aşerdiğinizi görüyor musunuz? Kendinizi yavaş yiyen biri, süratli yiyen biri, gece yiyen, durmadan atıştıran, tabağındakilerin tümünü tamamlayan birey olarak düşünüyor musunuz ya da sahip olduğunuz yiyen tipi için sizin kendi sınıflandır­manız var mı?
Stresin bir neticeyi olarak işvereniniz ya da eşiniz ile yaptığınız bir müzakereye tepki olarak sık sık yediğinizi düşünüyor musunuz?
Neden ve ne zaman yediğinizi bulmaya çalışın. Şu sualleri cevaplayın:

Aç olmasam dahi yer miyim?
Sırf benim yanımdakiler yiyor diye yer miyim?
Yemeği beğenmediğimde ya da ne yediğimi öğrenmediğimde sıklıkla çok süratli yer miyim?
Bir şeyler beni üzüyorsa ya da bana stres veriyorsa yemek için bir şeyler arar mıyım?
Yalnız ya da bunalımda olduğumda kendimi yiyecek ararken buluyor muyum?
Sıklıkla kahvaltı ve öğle yemeğini sıçrayıp daha sonra bunları karşılama ediyor muyum?
Artığı beğenmediğim için her öğün tabağımıkileri tamamlıyor muyum?
Tamamlamadıkları zaman çocuklarımın yemek tabaklarından yiyor muyum?

Bunların rastgele birine evet cevabı vermeniz, açlık ihtiyacınızı karşılama­nızın dışında başka emellerle de yiyecek harcadığınız anlamına kazanç. Her birimiz bu tavırdan mesulüz. Bizi yemeye iten ve onları uygun bir biçimde hakimiyet altına alan işaretlerin farkında olmamız gerekir.

Çok süratli mi yiyorum?
Bazen bütün tersini yapıyor ve yemeği seriyle yutuyorsak yavaş yiyen biri olmak güçtür. Neden bir bireyin öğününün ya da atıştırmasının bitmesinin çok uzun zaman aldığını hiç merak ettiniz mi? Bu insanlar gerçekten yediklerinin tadını çıkarmayı öğreniyorlar. “Süratli yiyenler”, yavaş yiyenlerden bir iki şey bilebilirler.

Süratli yemek kiloluluğa neden olur. Sindirim meselelerine yol açabilir ve bir hayli vaziyette, süratli yemek, yediklerimizden tat almamamıza ya da zevk almamamıza ya da azıcık evvel ne yediğimizi öğrenmememize neden olur. Çok süratli yemek yiyerek istediğimizden daha fazla ya da lüzumumuz olandan daha çok yeriz. Yemek yeme­ye başladığınız andan midenizin dolu olduğu sinyalini beyne yolladığı zamana kadar geçen müddet alt yukarıya yirmi dakikadır. Çok süratli yemeye devam edersek midemizi fazla doldurmaya yöneliriz böylece sindirim eforluğu ve rahatsızlığı ortaya çıkar. Bu, ayrıca besinleri sindirim sistemi kanalına çok süratli iter ve yanlış sindirim ile sonuçlanabilir. Netice olarak kabızlık, mide yanması ya da ishal gibi meseleler ortaya çıkabilir.

Mutlaka Okumalısınız :   Yoğurt diyeti (doğal - bitkisel kür): Sağlıklı zayıflatan diyet listesi!

Süratli yiyenler olarak gerçekten yediğimizden zevk alma fırsatını kendi kendimize inkar ederiz. Hepimizin yavaş yiyenlerden soğukkanlı olmayı ve hafiflemeyi bilmeniz gerekir. Kendinizi dolu, iyi sezeceksiniz ve belki de başka bir öğünden artakalan yemeğiniz dahi olacak.

Durmadan atıştıran biri miyim?
Durmadan atıştıran biri, genellikle minik ölçülerde ama kesintisiz ve gün boyu yiyen bir bireydir. Bu bireyin gerçekten asla aç kalma olasılığı yoktur. Kesintisiz atıştır­mak istediklerinde ve anne babaları buna göz yumduklarında, çocuklara sıklıkla bu ad verilir. Onların minik mideleri, asla açlık tepkisi gösterecek seviyede boş değildir. Erişkinler için durmadan atıştırma, can kasvetinden ortaya çıkar. Ayrıca durmadan atıştırmak sık perhiz yapanların sahip olduğu bir alışkanlıktır zira perhiz yapanlar, açlık bulguları sezmeden vücudunu doyurmaya devam etme lüzumu dinlerler.

Tam gün çok fazla acıkıyor ve gece boyu yiyor muyum?
Bir Hayli insan kahvaltıyı bazen de öğle yemeğini sıçradığını ve sadece akşam ve uyumadan evvel yediğini itiraf edecektir. “Neden çok kilolum?” ya da “çok fazla yemiyorum” derler. Bu tip bir yeme tutumu, fazla açlık vaziyetine gelecek kadar acıkmak ve sonra açlığı gidermek için gerekenden çok daha fazla yemekten kay­naklanır. Beden, gün boyu besin ya da yakıt almadığında tükenmeye başlar. Fiziksel açlık vaziyetinde, neredeyse herşey iştah açıcı görünür. Muhtemelen yeteri mik­tardan daha fazla yiyecek harcanacaktır. Bu sıhhatli bir tavır değildir. Beden bu biçimde beslendiği zaman besini yararlı biçimde kullanamaz.

Tabağmızdakilerin Tümünü Tamamlayanlardan misiniz?
Çocukluğumuzda anne ve babalarımız bize “tabağındakini tamamla” tasayı. Dünyanın her tarafında çocukların açlıktan can verdikleri bu surattan besinleri tabağımızda vazgeçmememiz gerektiği bize söylenirdi. Ayrıca bize besinin paray­la alındığı, bu sebeple de onu israf etmememiz gerektiği söylendi. Bu yorumlar, bir hayli insanın erişkinlik yarıyılına da yansıdı. Böylece bu koşullanmalar doğrultuşunda şuursuzca tabağınızdakileri tamamlamaya devam edersiniz. Bu, bir hayli fertte meselelere yol açabilir zira tabaklar bir oturuşta yenmesi gerekenden çok daha fazlasını kapsayabilir.

Mutlaka Okumalısınız :   Zayıflama ilaçları

Anne babaların bu tip bir koşullanma ile çocuklarının tabaklarını kendilerinin tamamlama lüzumu sezmeleri de sık sık görülen bir vaziyettir. Biz erişkinler, minik çocuklarımızdan kendilerini doymuş sezdiklerinde sofradan kalkmak istemelerinden ve sıklıkla da tabaklarında yemek vazgeçmek istemelerinden çok şey bilebilirdik. Ardından anne baba yemekten kalkma lüzumu dinler. Sadece atmaktan sakınmak için onu tamamlamaya hiç gerek yok. Ya minik porsiyon almayı bilin ya da başka bir zaman için gizleyin. En iyi alternatif nedir? İsraf etmek mi kilo olarak geri dönmesi mi?

Fazla yeme ve hakimiyetsiz fazla yeme isteğinin üstesinden gelmek
Peki fazla yeme isteğinden kurtulmak için ne yapabiliriz? Altta adım atmanızı sağlayacak bazı faydalı öneriler vardır:
• Öğünleri sıçramayın. Sıhhatli ağırlığa sahip olan insanlar genellikle 3 ana ve 2 ara öğün harcarlar. Bir öğün sıçradığınızda sonraki öğünde daha çok yersiniz.
• Ana öğünleri ve ara atıştırmalarınızı konutunuzda emin bir yerde yiyin yemek masasında. Yemek yemek istediğinizde, yemekleri masadan kaldırın. Oturma odasında, televizyon izlerken ya da konutta gezerken yemek yemeyin.
• Daha yavaş yemeye çalışın. Zamanınızı değerlendirin. Masadaki bireylerle konuşun. Zaman zaman çatalınızı masaya koyun ve yemeğinizi çiğnemeyi bilin; durmayı ve onun tadından haz almayı bilin.
• Dikkat dağıtıcı şeylerden uzaklasın. Televizyonu kapatın. Bir şeyler okumaktan uzak durun. Yemek yerken telefonda konuşmayın. Bunların hepsi ne yediğinizi unutturur ve daha fazla yemenize neden olur.
• Tabağınızı ocakta doldurun ve yemek yemek için oturmadan evvel çoğalan yemek­leri kaldırın. Bu, sırf masada olduğu için iki porsiyon yemekten sakınmanızı sağlarken yalnızca size parçalamış porsiyonları yemenizi sağlayacaktır.
• Yemek yemek yerine başka şeyler yapın. Stresliyseniz yürüyüşe çıkın. Evhamlıysanız telefonla bir dostunuzu arayın. Yerinizde duramıyorsanız örgü, dantel, fotoğraf ya da resimleri albüme yerleştirme gibi bir uğraşa başlayın.
• Yeme lüzumunuzu ve yeme sebebinizi değerlendirmeye çalışın. Bu kısmın son­raki kısmında bulacağınız gibi bir yemek günlüğü tutun. Meselenizi tanımlama güçlüğünüz varsa uzman bir diyetisyenden takviye alın.

Mutlaka Okumalısınız :   Diyet günlüğüne başlamak
Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu
Kapalı