Kanser nedir ?
Her üç bireyden en az biri kanser hastalığını tutulur. İngiltere’de hali hazırda takribî iki milyon birey kanser rehabilitasyonu görmüşcins ve bu 25 bireyde birden fazladır. Bu bireylerin çoğu uzun müddet yaşamıştır. Kanser mevzusundaki tavırlar değişiyor ve çoğu insan için kanser mevzusu artık daha öncekisi gibi tabu olmaktan çıkıyor. Günümüzde kanser hastalan, tıpkı öteki hastalıklarda olduğu gibi, kendilerine konulan tanı hakkında daha basit görüşebiliyor. Duygularını paylaşabilmeleri, aile ve dostlarının hastaya destekledimesini basitleştiriyor.
Çoğunuzun bildiği gibi, tıp alanında yaşanan büyümeler kanserli bireylerin mevzuya bakışı üzerinde büyük tesir yapmıştır. Her zaman iyi sonuçlar alınmasa da, yeni binyılın başlangıcında, daha öncekinden beri çok daha az korkulan öteki pek çok hastalıkla karşılaştırıldığında, bir hayli kanserli hasta için gelecek daha umut vericidir. Bütün olarak ne cins yanlışlıkların hücrelerin kanserleşmesine yol açtığı mevzusunda süratle daha fazla bilgi ediniyoruz ve yeni buluşlar heyecan veren yeni rehabilitasyonların büyüdürilmesini sağlıyor.
Yirminci asırda kanser giderek daha yaygın hale gelmiştir. Bunun sebeplerinden biri yaşlı popülasyonun arkasıması ve kanserin daha çok yaşlı kimseleri etkilemesidir. Bir öteki ehemmiyetli neden de sigaradır. Ne var ki, kanserin yaygınlaşmasına rağmen, aynı zamanda tamamen iyileşme kısmeti de aralıksız olarak çoğalmaktadır. Henüz tamamen iyileşme bahtına sahip olmayanlar da daha uzun yaşamakta ve hayat nitelikleri yükselmektedir.
Bu pozitif büyümelerin sebepleri arasında erken tanı, daha tesirli tedavi imkânları, daha zaferli takviyeleyici rehabilitasyonlar ve daha zaferli sağlık teşkilatlanması bulunmaktadır. Kanserli tüm hastalar artık var olan en iyi rehabilitasyondan faydalanma ve muhtelif kuruluşlardan takviye görmeyi bekleyebilir.
Bir öteki büyüme de hastaların artık kanser ve rehabilitasyon alternatifleri mevzusunda daha akıllı olmalarıdır. Hastalar muhtelif yollardan giderek daha çok bilgilendirilmekte, muhtelif kaynaklardan doğru ve yazılı bilgiler elde edilebilmektedir bk. s. 90, Yararlı adresler. Pek çok sağlık kurumunda hastalara bilgi verilmesi artık gündelik bir uygulamadır. Hastalar internette dolaşmaktadır. Haklı olarak, hastalar, artık kendi sıhhatleriyle alakali karar vermede pasif bir ortak olmaktan daha az memnundur. Ayrıca, hem mahallî hem de milli seviyede, hastaların ve tıp üyeyi olmayan öteki bireylerin kanserle alakalı sıhhat hizmetlerinin tasarlanması ve sunulması sürecine etkin olarak katılmalarını sağlayacak imkânlar süratle arkasımaktadır.
Bu kitapta kanserin sebepleri ya da belirli kanser cinslerinin detayları üzerinde durulmayacaktır. Kanserler ve rehabilitasyonları mevzusunda daha yaygın kanser cinsleri üzerinde yoğunla-şılarak laf edilecektir. “Bereketli adresler” başlığını taşıyan kısımda bk. s. 90 listelenen öteki kaynaklardan çok daha özgül bilgiler alınabilir. Ayrıca en ehemmiyetli bilgi kaynağınız kendi hekiminiz, hemşireniz ve öteki sıhhat çalışanlarıdır.
Bu ufak broşürün esas emeli, kanserin özellikleri mevzusunda bilinenlere, kanserli hastalar için neler yapılabileceğine ve genel olarak uygulanan rehabilitasyon ve bakım hizmetlerine müteveccih kısa bir bilgi vermektir. Kanserle alakalı her şeyi araştıran bilim dalına onkoloji ismi verildiğini belirtmekte verim vardır; “onkos” kelimeyi Yunanca’da kütle anlamına kazanç.
İlerleyen kısımlarda, evvelki bölümlerde yer alan bazı kavram ve terimleri artık bildiğiniz zannedilecektir. Bu sebeple kitabın büyük kısmı sizin gidişatınıza uygunluk göstermese de, bir başlangıç olarak kitabın en azından ilk üç kısmını okumanız çok bereketli olabilir.
Bu kitap kanserli hastalar, aileleri, dostları ve mevzuyla ilgilenen öteki şahıslar için yazılmıştır. Emelimız basitlikle anlaşılan bereketli bilgiler sunarak takviyeci olmaktır.