Evinizde tadilat yaparken yanınızda çay bulundurun
Vücutlarımız kısa süreli stresleri kaldırabilecek seviyededir. Strese girdiğimizde vücudumuzdaki adrenalin salgılarıyla bağışıklık sistemimiz etkilenir. Topluluk önünde konuşma yapmak gibi kısa süreli stres erişilebilecek son nokta olarak belirlenir ve salgılanan adrenalin durarak beden sıradan konumuna geri döner, öte yandan bireyin işini yitirmesi gibi uzun süreli stresin tasviri yapılabilecek bir son noktası yoktur ve vücudun aralıksız olarak tetikte olmasından ötürü de bağışıklık sistemiyle vücudun korunma mekanizması cılızlar.
Profesyonel bir futbolcu sezon süresince sadece on altı reyin oynar. Her reyin takribî üç saat sürerken reyin sırasında her reyincunun topla beraber stadyumda geçirdiği zaman reyin başına takribî altı dakikadan fazla değildir. Bu da bir yıldız oyuncunun mevsimsel başarısının dört ay içinde bir buçuk saatle sınırlandığı anlamına gelmektedir.
Maç başlamadan evvel elbette saatlerce idman ve kondisyon çalışmalan yapılır, ama bir sporcunun başansı bu cins maçlarda göstereceği performansa bağlıdır. Bu lafını ettiğimiz başanlı sporcular böylesine kısıtlı bir zaman içerisinde nasıl olur da fantastik basanlara imza atabiliyorlar?
“Bu gerçekten de stresin pozitif yanıdır,” diyor Psikolog Gary Foley. “Kısa patlamalarda düşündüğümüzden daha çok şeyleri yapabilecek seviyede oluruz.”
“Ama burada altının çizilmesi gereken nokta stresin gerçekten de kısa süreli olmasıdır. Pazar günkü maçı kazanan bir sporcudan aynı başanyı pazartesi günü de göstermesini isterseniz vazgeçin oynamayı o gün maça dahi geleceği tartışılır. Ondan haftanın yedi günü futbol oynamasını isterseniz hafta bitmeden bitkinlikten ve periünlükten yere serilir.
“Enerjinin kısa süreli patlaması sıhhatlidir. En iyi yanlanmı-zın ortaya çıkmasına neden olur. Bu cins stresler sadece üretken değil ama aynı zamanda da sıhhatlidir. Vücudu daha önceki bayağı süratine geri döndürür. Kan dolaşımı ve bağışıklık sistemi için de çok iyidir. Ve zaman zaman kısa süreli stresler yaşamanın yaran vardır,” demektedir Gary Foley.
Michigan Üniversitesi tahlilcileri kısa süreli stresin bedenin hastalıklarla savaşma kabiliyetini çoğaldırdığını ortaya çıkarmışlardır. Bununla beraber uzun süreli stresin yüzde 60 oranında bağışıklık sistemini zayıflattığı da tespit etilmiştir.